Balanta contabila – conturi locale si conturi alternative

Articol realizat cu sprijinul CIEL Romania, in cadrul programului de informare pentru contabili.

Aproape orice verificare efectuata in contabilitate porneste de la soldurile din balanta contabila. Astfel, putem spune ca balanta de verificare este cel mai important instrument de verificare in contabilitate.

Este documentul cerut de banci, atunci cand vrei sa iei un credit pe persoana juridica, de ANAF cand ai diverse situatii (de exemplu inregistrare in scop de TVA pentru depasire plafon), de auditorii societatii atunci cand soliciti un audit, etc.

In CIEL V7, balanta se poate lista in multiple moduri, in functie de scopul dorit.

Iata mai jos o imagine cu tabela de generare:

Asadar, se poate lista:

  • Balanta sintetica
  • Balanta analitica
  • Balanta cu 4 egalitati cu rulaj precedent
  • Balanta cu 4 egalitati cu sold initial
  • Balanta cu 5 egalitati

Se mai poate selecta:

-deviza;

-punctul de lucru;

-afisarea sau nu a liniilor cu valoare 0;

-afisarea conturilor soldate;

– conturile care sa fie afisate (de exemplu, este posibil sa te intereseze doar clasa 2, fiindca tocmai pregatesti inventarierea imobilizarilor si atunci poti sa afisezi doar conturile care fac parte din aceasta clasa).

Potrivit prevederilor Ordinului 2634/2015 privind documentele financiar-contabile, balanta de verificare este documentul contabil utilizat pentru verificarea inregistrarii corecte in contabilitate a operatiunilor efectuate si controlul concordantei dintre contabilitatea sintetica si cea analitica, precum şi principalul instrument pe baza caruia se intocmesc situatiile financiare anuale si raportarile contabile stabilite potrivit legii.

Asadar, nu poti sa intocmesti un bilant fara sa ai o balanta.

Dupa generare, urmeaza o verificare amanuntita a corelatiilor, a soldurilor, fiecare contabil aplicand rationamentul profesional si analizand contextul fiecarei entitati.

In CIEL V7 poti sa generezi oricand o balanta de verificare, indiferent daca este finalul lunii, sau o zi oarecare din cursul acesteia.

Soldurile finale pe care le vei vedea sunt soldurile existente la finalul perioadei selectate.

Planul de conturi auxiliar

O facilitate importanta a aplicatiei CIEL V7 este posibilitatea de a utiliza un plan de conturi auxiliar planului de conturi general.

Acest lucru este util atunci cand trebuie sa faci raportari si pentru o alta tara (de exemplu in cazul multinationalelor), raportari pentru care ai nevoie de o alta structura a conturilor.

Pentru aceasta trebuie sa definesti inainte acest plan de conturi din meniul Nomenclatoare precum si corespondentele dintre conturi, astfel incat aplicatia sa stie care sunt regulile pe care le doresti in centralizarea datelor.

Balanta poate fi generata alegand apoi ca optiune acest plan de conturi.

In acest fel, esti scutit de timpul alocat prelucrarii manuale a unei balante alternative si de riscurile aferente acestui mod de lucru.

Planul alternativ poate fi utilizat nu numai pentru raportarile externe, ci si pentru nevoi interne de raportare – de exemplu atunci cand managementul companiei doreste informatiile structurate in alt fel decat sunt generate folosind reglementarile legale.

Articole similare